Bitcoin Madencilik Havuzları Nedir ? Avantajları ve Dezavantajları

0
1384

Kripto para kazmak isteyen madencilerin, ilk karar vermesi gereken şey, tek başlarına mı hareket edecekleri yoksa, bir maden havuzuna mı dahil olacaklarıdır. Maden havuzlarının avantajlarını ve dezavantajlarını anlatan argümanların sayısı oldukça fazladır. Ama eğer Bitcoin ağı boyunca hash oranı dağıtımı makul seviyedeyse, maden havuzuna dahil olmak daha çok tercih edilir.

Avantajları ve Dezavantajları

Bir havuza katılmak ile katılmamak arasında karar veremediyseniz, bu tamamen şansınıza kalmış bir şeydir. Artılarını ve eksilerini kıyaslarsanız, tam olarak nötrdür. Çünkü bir maden havuzuna girdiğinizde kazdığınız ödülü paylaşmanız gerekir, fakat tek başınıza madencilik yaparsanız tüm ödülü siz alabilirsiniz, buradaki problem ise tek başınıza bir bloğu kazmanız oldukça zor olabilir, maden havuzundaysa blok kolay kazılır fakat ödülü bölüşmeniz gerekir.

Bu yüzden, kendi başınıza kazdığınız gelirin havuza oranla çok yüksek olması cezbedici gelebilir ama bir havuza dahil olursanız düzenli olarak gelir elde edebilirsiniz.

Bir havuz madencisinin aklından çıkartmaması gereken bir durum da, herhangi bir grubun kripto ağında ki hashing oranını %51’i yakalamaması gerekir. Bu duruma ‘%51 Saldırısı‘ denir ve tüm ağı ciddi anlamda yok edebilir. 2014 senesinin başlarında, çoğu kişi GHash.io maden havuzunun neredeyse bu büyüklüğe ulaştığı söylendi ve madencilerin havuzu terk etmeleri istendi.

Blok kazma zorluğu

Günümüzde Bitcoin madenciliği yapmak oldukça zor, tek başına bir madencinin gelir elde etmesi imkansız denecek kadar az. Tabi eğer bir oda dolu ASIC makineniz varsa ve bunların soğutmasını doğru bir şekilde yapabiliyorsanız mümkün olabilir. Fakat, acemiyseniz ve kısa bir zaman içinde küçükte olsa bir miktar gelir elde etmek istiyorsanız maden havuzları sizin için güzel bir çözüm yolu olacaktır. Havuzlar küçük çaplı madencileri teşvik etmeye yardımcı olur.

Kazanabilecekleriniz

Maden havuzlarında sadece Bitcoin kazacaksınız diye bir şey yoktur, istediğiniz kripto paranın havuz madenciliği listesini bulmak oldukça kolay. Bitcoin’in kolaylaştırdığı madencilik türlerinden bir tanesi de ‘birleştirilmiş madencilik’tir. Bu madencilik tarzında Bitcoin için çözdüğünüz blokların algoritmasını POW sistemi kullanan diğer kripto paralarda da kullanabilirsiniz. Mantığınıza yatması için; aynı sayı dizinlerini bir kaç piyangoya yazmanız gibi bir durumdur.

Güçlü bir donanımı olmayan kişiler genellikle alternatif kripto madenciliğine yönelir. Özellikle algoritma olarak Scrypt kullanan birimleri tercih etmelidirler. Bunun sebebi, Bitcoin algoritmasının zorluğunu sıradan bilgisayarların çözemeyecek olmasıdır.

Hangi kripto para biriminde madencilik yapacağınıza karar veremediyseniz. Multipool (çoklu havuz) sizin için bir çıkış yolu olabilir. Multipool’a dahil olduğunuz zaman sistem donanımınız en iyi derecede hangi kripto paraya uygun olduğunuzu ölçer ve sizi o kripto parayı kazmakla görevlendirir. Multipool her yarım saatte bir güncellenir, geçen  bu süre içerisinde bir çok alternatif kripto para biriminin arttığını görürsünüz. Eğer gerekirse Multipool sizi sadece tek bir kripto para biriminde de sabitleyebiliyor.

Bu sürekli değişen havuz sistemine karşı nu2pools.com’dan Mark şu cümleleri söyledi:

‘Sabit kripto para madencileri bu durumdan hiç hoşlanmaz, çünkü zorluk seviyesi düşen bir kripto paranın, kârı artacaktır fakat zorluk seviyesi düşen para için çoklu havuzlar buraya hücum ediyor ve bir kaç saat içerisinde terk ediyor bu sırada da zorluk seviyesi tekrar artıyor ve bu süreçten sonra o kripto paranın takipçileri tekrar zorluk seviyesini düşürmek için çaba veriyor.

Havuz ödülleri

Hangi havuza gireceğinize karar verirken, farklı havuzların imkanlarını sorgulamayı unutmayın. Bir çok farklı havuz kazanılan miktarı farklı şekilde paylaştırabilir ve bazı maden havuzları işlem ücreti alabilir, eğer işlem ücreti alınıyorsa bunu havuza girmeden önce araştırmak mantıklı bir adım olacaktır. Havuzda ki ödül paylaştırılırken genellikle madencinin ne kadar hisse kazandırdığına bakılır.

Bu hisseleri algılamak kolay değildir. İki şeyi unutmamak gerekir; birincisi madencilik bir bakıma puzzle çözme işlemidir, ikincisi ise madenciliğin bir zorluğu vardır, bir madenci bir bloğu kazdığı zaman, her bloğa karşılık gelen bir zorluğu vardır. Bu bir kalite ölçüsü olarak düşünülebilir. Eğer bir madencinin çözdüğü blok, havuzda bulunan diğer kullanıcıların çözdüklerinden daha zor ise, bu birim blockchaine eklenir ve ödül olarak kripto para verilir.

Ayrıca her havuzun 1 ile zorluk seviyesi arasında bir düzeyi vardır. Madenciler havuzun ve birim düzeyinin arasında bir blok çözebilirse bu blok ‘hisse’ olarak kaydedilir. Bu ‘hisse’lerin hiçbir özelliği yoktur. Sadece madencinin ne kadar çalıştığını gösterir, bir madencinin donanımı ne kadar iyiyse, o kadar çok hissesi olur.

Bu yolla, havuzdaki ödülü paylaştırmanın en kolay yolu hisse başına ödeme yapmaktır. Bu sistemdeki değişiklikler ile hisse başına ödeme değeri de değişiklik gösterebiliyor. Örneğin havuzlar, hangi madencinin ilk önce hisse eklediğine değer verebilir de vermeyebilir de.

Havuza girmeden önce araştırmanız gereken bir durumda; havuzda madencilik işlemleri için ne kadar ücret ödendiğidir. Genelde bu oran %1 – %10 arasında değişiklik gösterirken, bazı havuzlar işlem ücreti almayabilir.

Bir havuzda madenci olmak

Hangi havuza dahil olacağınıza karar verdiyseniz artık yapmanız gereken havuzun internet sitesine kaydolup, bir worker(işci) yaratmanız gerekiyor. Kullandığınız her madencilik ekipmanı ile farklı işçilerde oluşturabilirsiniz. 

Pek çok havuzda otomatik olarak işçiler isim olarak numara, şifre olarak da ‘x’ veriliyor ama bunları tabi ki siz isterseniz değiştirebiliyorsunuz. 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here