Bitcoin’in Sonunu Getirebilecek Senaryolar!

0
921

Dünyanın ilk kripto parası olan Bitcoin yaklaşık 10 senedir hayatımızda. Bitcoin neredeyse 10 yıldır devamlılığını sürdürmüştür. Buna rağmen insanlar Bitcoin’in ‘sonunun geleceği’ şeklinde yorumlar yapmaktadır. Hatta bu yorumları yapanların arasında, Bitcoin hakkında yeterli bilgiye sahip kişiler de vardır. Her ne kadar bu söylenenlerin aksi her gün kanıtlanıyor olsa da bu yorumlar bitmek ve tükenmek bilmiyor.

bitcoin sonuBu gibi tahminlerin yapılmasında ki temel sebep, insanların yeteri kadar araştırma yapmamasıdır. Bu makalemizde ise Bitcoin’in sonunun gelmesine sebep olacak ihtimalleri aktaracağız.

Teknik olarak, Bitcoin ağının devam etmesi için, bir kaç bilgisayarın ağda çalışması yeterlidir. Bitcoin’in sonunun gelmesi için çok üst düzey olayların gerçekleşmesi gerekir. Eğer ki ağda ki kullanıcılar, ağı umursamazlık veya aç gözlülük yapmazsa ağın sonunun gelmesi önümüzdeki yıllarda en büyük kripto para birimi olmaya devam edecek gibi görünüyor.

1. Kıyamet

bitcoin sonu

Eğer dünyanın her yerinde elektrik, internet kesilirse veya veri iletişim ağına ulaşılamazsa, teknik olarak bitcoin ağının sonu gelmiş olacaktır. Çünkü ağdaki düğümler birbiriyle iletişim kuramayacaklardır.

Mesela dünyadaki internetin bir süreliğine kesildiğini düşünün, bu Bitcoin ağında kafa karışıklığına yol açabilir ama bu çok önemli değildir. Çünkü teknik olarak sistem en uzun zinciri baz alarak en baştan başlar.

Yani sadece sıkı Bitcoin takipçileri bile Bitcoin yazılımını açık tutsa ağ ayakta kalacak demektir.

2. Kritik bug

bitcoin sonu

Burada ki ihtimal ise, Bitcoin ağına gelecek bir güncellemenin bug içeriyor olmasıdır. tabiki bu bug küçük bir şey olmayacaktır.

eğer topluluktaki herkes kodları düzeltme konusunda uzlaşsa bile, yeni sisteme geçişte ve sistemin taşınması sırasında fiyatlarda büyük oranda düşme olacaktır. Hatta bu aşamaya gelindiği zaman bir çatallanma görmek mümkün olabilir.

Ancak böyle bir hatanın yaşanma ihtimali çok düşüktür. Bitcoin topluluğu böyle bir ihtimalin zaten farkındadır. Kodda yapılacak en ufak değişiklik eşler arasında inceleniyor, test ediliyor ve uygun kriterlere göre hazırlanıyor. Ayrıca kusursuz bir kod yazmak için de NASA gibi bir kurum olmanız gerekiyor.

 3. Çatallaşarak kopma

bitcoin sonu

Eğer topluluktaki kişiler, ilerleyen adımlar veya teknik sebeplerden anlaşma sağlayamıyorsa Bitcoin çatallanmaları meydana gelebilir.

Örneğin geçtiğimiz yaz Bitcoin Cash  çatallanması yaşandı. Bu yüzden orjinal ağdaki hash oranı düştü. Yine de Bitcoin Cash o kadar da zararlı bir çatallanma değildi. Ancak, sürekli çatallanmalar yaşanırsa ağ gittikçe parçalanarak bölünebilir ve gücü düşebilir.

Böyle bir durumda Bitcoin kripto paralar arasındaki egemenliğini kaybedebilir ve yavaş yavaş kopmaya başlayabilir. Yine bu anlattığımız ihtimalde ağdaki kişilere bağlı olan bir durumdur.

4. Devletler

Devletlerin doğrudan Bitcoin’e müdahale etmesi mümkün değildir, çünkü Bitcoin tamamen merkezsiz bir sistemdir. Ancak kendi yetkileri altında Bitcoin’i kontrol edebilirler ve isterlerse kısıtlama getirebilirler.

Bu kısıtlamalara örnek verecek olursak, Bitcoin ile işlem yapan banka hesaplarını kapatabilirler. Kripto para sektöründe herhangi bir iş yerinin açılmasına engel olabilirler. Yalnızca birkaç tane ülkede uygulanacak olan yasak çok büyük etki yaratmaz. Bu ülkelerde bulunan şirketlerin, başka ülkelere taşınması zor olmayacaktır.

Geçtiğimiz yıl Çin’in böyle bir karar almasında da bu yaşandı. Gelecekte dünya üzerinde en azından birkaç ülkenin Çin gibi bir vizyon izleyeceği çok açıktır. Ancak dünyadaki çoğu ülkenin böyle bir karar verme ihtimali oldukça düşük olacaktır. Birleşmiş milletlerin böyle bir karara vardığını düşünün.

Örneğin Japonya’da kripto paralar yasaldır. Bunun haricinde ABD, AB, Birleşik Krallık ve Çin toplu bir şekilde kripto para yasağı getirse elbette büyük etkiler görülecektir. Ancak bu ihtimal de oldukça düşük, çünkü, kripto para birimleriyle uğraşan kişilerden vergi almak varken neden kripto para yasağı gelsin?

5. Büyük bir hack saldırısı

bitcoin sonubitcoin sonu

Bu konuda bir çok seçenek vardır;

ilk olarak %51 saldırısı ile başlamak gerekir. Bitcoin ağında yer alan kötü niyetli bir grubun, ağın %51’ini ele geçirmesi ile oluşacak tehdittir. Teoride böyle bir şey mümkündür fakat pratikte bu ihtimalin gerçekleşme ihtimali çok düşüktür.

Ağ içinden saldırı yapacak bir kişi, kendi varlığını da yok etmiş olacaktır. Eğer ağ dışından saldırı yapacaksa, madencilik ekipmanına ve elektrik sarfiyatına çok yüklü yatırım yapması gerekir. Yine bu durumda da kendi gelir kaynağını harcamış olacaktır.

Bu yüzden, direkt olarak bir ağa saldırmak pek mantıklı değildir ve ihtimali düşüktür. Fakat yine de böyle bir ihtimalin olduğunu unutmamak gerekir.

Bu konuya örnek vermek gerekirse; 2014 senesinde hacklenen Mt. Gox borsasını hatırlayalım. O dönemlerde Mt. Gox dünyadaki Bitcoin işlemlerinin %70’ini karşılıyordu. Şimdi ise dünya genelinde çok sayıda borsa bulunuyor. Eğer bir şekilde bu borsalardan birisi hacklenirse ve yüksek miktarda Bitcoin çalınırsa muhtemelen Bitcoin fiyatı da düşecektir. Ancak endişelenmeyin, böyle bir durum yaşandığında Bitcoin’in bunu atlatma ihtimali çok yüksektir.

Yakın zamanda olan milyonlarca dolar değerinde çalınan NEM token’ına bakalım. Coinheck adlı saldırıdan sonra NEM fiyatında %15-20 kadar düşüş yaşanmıştır ve bir gün sonra tekrar toplamaya başladı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here