Aslına bakılırsa Blockchain önceden karşılaştığımız teknolojilerden çokta farklı değildir. Türkçesine block zinciri diyebiliriz. Genel olarak tanımlamak gerekirse şifrelenmiş biçimde veri transferi yapan dağınık yapıdaki bir veri sistemi denilebilir.
Bir blockchain sistem ile, kişiler bir bilgi kaydına veri gönderebilir ve bir kullanıcı grubu bu bilgilerin kayıtlarının nasıl değiştirildiğini ve güncelleneceğini kontrol altına alabilir. Bu duruma örnek verecek olursak mesela Vikipedi’ye girilen konular tek bir elden yazılmıyor. Yani bilgi tek bir kişi tarafından kontrol edilmiyor.
Fakat, Vikipedi ile aynı yanlarının olması sadece ilk bakışta görünendir. İşin tabanına indiğiniz zaman, Blockchain teknolojisinin farklılıkları göz önüne seriliyor. Vikipedi, bir kullanıcı-sunucu ağ bağlantısı kullanılarak World Wide Web (WWW) içine barınmaktadır.
Hesabıyla ilişkili izinlere sahip bir kullanıcı, merkezi bir sunucuda barındırılan Vikipedi sayfalarındaki bilgileri değiştirebilir. Yetkisi olan bu kişi eğer asıl sayfaya erişirse girdinin güncellenmiş haline ulaşabilir. Veritabanının kontrolü, merkezi bir yetkili tarafından erişim ve izinlerin yerine getirilmesine izin veren Vikipedi yöneticilerine aittir.
Vikipedi’nin dijital duruşu, devletlerin, bankaların ya da sigorta şirketlerinin günümüzde tuttuğu oldukça iyi korunan ve merkezi veritabanlarına benzer. Merkezi veritabanlarının kontrolü, güncellemeler yönetimi, siber saldırılara karşı erişim ve koruma dahil olmak üzere hepsi web sayfasının ortaklarına aittir.
Blockchain teknolojisinin oluşturduğu dağıtılmış veritabanı, aslında temeli farklı bir dijital duruşa sahiptir ve bu aynı zamanda blockchain teknolojisinin en belirgin ve önemli özelliğidir.
Wikipedia’nın ‘ana kopyası’ bir sunucuda editlenir ve tüm kullanıcılar yeni sürümü görür. Blockchain teknolojisinde ağdaki her düğüm aynı kapıya çıkıyor. Hepsi kaydedilmiş bilgiyi birbiriyle alakasız şekilde günceller ve en popüler olan sonuç bir bakıma resmi sonuç olarak kabul edilir.
Blockchain teknolojisini bu kadar kullanışlı kılan bu farklılıktır. Bu fark dijital ilişkiyi kolaylaştırmak için güvenilir bir tarafa olan ihtiyacı, ortadan kaldırmayı, bilgi kaydında ve yeniliğinde bir inovasyonu temsil eder.
Tüm bu yararlı yönlerine rağmen bu teknoloji yeni değildir. Aslında daha önceden kullanılmış bir kaç teknolojinin harmanlanıp uygulanmış halidir. Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto ‘nun bu fikrini anlamlı kılan şey 3 temel teknolojinin birleşmesiydi.
- İnternet
- Teşvikleri yöneten protokol
- Özel anahtarlı kriptografi
Sonuç olarak bu sistem sayesinde güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyaç duymadan yapılan dijital para işlemleridir. Dijital ilişkileri güvence altına alan şey, bu teknolojinin oldukça basit ama güçlü bir ağ yapısına sığınıyor olmasıdır.
Dijital güvenliği belirmek
Güven, farklı kişiler arasında bir risk kararıdır ve dijital dünyada, güvenin tanımlanması genellikle kimliğin (kimlik doğrulamanın) ve izinlerin (yetkilendirme) kanıtlanması anlamına gelir.
Daha basit bir ifadeyle, karşımızdakinden cevabını duymak istediğimiz şeyler ‘Gerçekten söylediğiniz kişi misiniz?’ ve ‘Yapmaya çalıştığınız şeyi yapabiliyor musunuz?’ sorularıdır.
Blockchain teknolojisinde, özel anahtarlı kriptografi bizlere sahiplik vaad ediyor. Bu sayede kimlik doğrulama işlemlerinin üstesinden gelmiş oluyorsunuz. Yani sadece gerekli olan bilgileri vermeniz yeterli oluyor böylelikle, olası bir siber saldırıya karşı korunmuş oluyorsunuz.
Günümüzde dünyanın her yerinden girişimler bu teknolojinin farkına varmıştır. Blockchain teknolojisinden sürekli olarak ‘internet üzerinden dönen paranın omurgası’ şeklinde bahsedilmektedir.
Sanal ortamda olan para işlemleri için kimlik doğrulama ve yetkilendirme çok önemlidir ve bu blockchain teknolojisiyle oluşmuştur.
Blockchain fikri güvenilir bir kimlik doğrulama sistemine ihtiyaç duyan her yerde kullanılabilir.