Bitcoin madenciliğine kendi donanımınızı yormak istemiyorsanız ama aynı zamanda madencilikten gelir elde etmek istiyorsanız bir alternatif var. Madencilik yapmak için Bulutları kullanabilirsiniz.
Çok basit bir ifadeyle, bulut madenciliğini açıklamak gerekirse bulunduğunuz yerden fiziksel olarak uzakta bulunan veri merkezlerinden (genellikle) paylaşılan bilgisayarların kullanılmasını ifade eder. Bulut madenciliği için yapmanız gerekenler oldukça basit; ihtiyaç duyacaklarınız sadece, bir adet internet bağlantısı kuracak bir bilgisayar ve isteğe bağlı olarak bitcoin cüzdanınız.
Tabi bununla beraber gelecek olan bir takım riskler de vardır.
Avantajları
- Daha sessiz ve serin bir eviniz olacak. (fan sesleri olmayacak).
- Fazladan elektrik faturası ödemeyeceksiniz.
- Evinizde madencilik yaparsanız ve kâr getirmezse aldığınız ekipmanları satma derdiniz olmayacak.
- Ekipmanlarınızı soğutmaya ihtiyacınız olmayacak.
- Ekipman alırken stok probleminiz olmayacak.
Dezavantajları
- Dolandırılma ihtimaliniz var.
- Üstü kapalı madencilik süresi.
- Eğer bir bilgisayar sistemi kurmayı seven biriyseniz daha az eğleneceksiniz.
- Daha az kâr edeceksiniz.
- Aleyhinize olan ve uymanız gereken bir takım sözleşmeler karşınıza çıkabilir.
- Kontrol bazı durumlarda sizin elinizde olmayabilir.
Bulut Madenciliği Türleri
- Misafir madencilik: Bu sistemde uzaktan başkasının madencilik yapan bir bilgisayarını kiralarsınız.
- Sanal makine: Sanal bir sunucu oluşturup kendi kazma yazılımını kurmanız gerekir.
- Kiralık hash gücü: Sanal veya fiziksel olarak hiçbir makineye sahip olmadan bir miktar hash gücü kiralarsınız. Açık ara en çok tercih edilen bulut madencilik türüdür.
Kararlılığı belirlemek
Ne kadar kâr elde edeceğinizi hesaplayan siteler bulunmaktadır, bu siteler sizin donanımızın gücüne göre kazanabileceğiniz miktarı hesaplar, bulut madenciliği hesabınızı değil. Yine de, ne kadar masraf yapacağınızı bulabilirseniz bu hesaplayıcıları kullanmanız mümkün olabilir. Kâr hesaplayıcıları (örneğin, The Genesis Block) genellikle ne kadar elektrik tüketeceğinizi ve bazen de donanımızın gücünü isterler. Yani size sürekli devam eden masrafınız ve en başta yaptığınız yatırımın miktarı sorulur.
Bulut sisteminde elektrik faturası size değilde uzaktan kullandığınız sisteme yansıdığından dolayı madencilik için yapacak olduğunuz masrafı elektrik masrafı olarak düşünebilirsiniz.
Tabi ki iş bu kadar kolay değil. Eğer donanımlı madencilik tercih ettiyseniz elektrik masrafınızı öğrenmek için, bulunduğunuz yerin kilowatt başına düşen ücretini bilmelisiniz ve kaç kilowatt harcadığınızı hesaplamalısınız.
Ama bulut madenciliği tercih ettiyseniz bunun aksini yapmalısınız, bunun sebebi ise kullandığınız sunucuya her ay bir ücret ödeyeceksiniz. Bu yüzden elektriğe vereceğiniz ücrete karşılık gelecek olan masrafınızı hesaplamanız gerekir.
Risk ve kâr karşılaştırması
Herhangi bir kripto para kazmak için madenciliğine giriş yapmak isterseniz karşınıza çıkabilecek bir takım riskler vardır, ancak doğru tercihler yaparak kâr elde etmeniz mümkündür. Bu makalede, size hangi yoldan gideceğinize karar vermeniz konusunda bazı fikirler verdik.
Kendiniz hesaplar yapmaya başladığınızda, bazı bulut madenciliği servislerinin sizin için birkaç ay kârlı olacağını göreceksiniz, fakat Bitcoin kazmak zorlaştıkça, büyük bir ihtimalle 4-6 ay ve sonrasında zarar etmeye başlayacaksınız. Bu zararı amorti etmek için muhtemelen kazancınızı yatıracaksınız fakat bu çözümün de kesin bir sonucu olmayacaktır. Yani zarar etmeye devam edebilirsiniz.
Yukarıda belirtildiği gibi, bulut madenciliği sisteminde dolandırıcılık ve doğru kararlar verememe riski oldukça fazladır. Yatırım yapmak isteyen kişiler bu riskleri göze almaya karar verdiyse, bulut madenciliğine yatırım yapabilirler. Yalnız bir tavsiye olarak göze alamayacağınız miktarlarda yatırım yapmamaya çalışın.
Bulut madenciliğine karar verdiğiniz zaman yatırım yapmadan önce bütün sistem hakkında tamamen bilgi sahibi olmadan yatırım yapmayın ve eğer ulaşabilirseniz yatırım yapmak istediğiniz sistemden kâr elde eden kişilerle iletişime geçin.