Dapps Nedir?

0
1123

İnternet kullanıcılarının, yani bizlerin internette paylaşılan veriler üzerinde bir kontrolümüz yoktur. Ethereum ve Blockchain’in yaratıcılarına göre bu sorunun önüne Blockchain ile geçmek mümkündür.

Burada bahsedilen şey, internete herkesin bir uygulama paylaşabileceği ve günümüzde ki uygulamalar gibi bir işlev görmek veya verilerimizi kontrol etmek için bir aracıya gerek kalmadan tamamen ‘merkezsiz uygulama mağazası‘ sunmaktır.

Dappslar(merkezsiz uygulamalar) tüketici ile tedarikçiyi doğrudan bir araya getirmeyi hedefler.

Örneğin; bu merkezsiz tasarım twitter’a gelse ne olurdu bir düşünelim. Siz bir tweet attığınızda bunu mikro blog sistemini tasarlayan şirket dahi silemezdi.

Dapp şuan için yeni bir oluşum olduğundan, henüz üzerinde herkesin sabit düşündüğü bir tanımı mevcut değildir.

Temel iki özelliğini aktarmak gerekirse, birincisi açık kaynaklı olmaları, ikincisi ise merkezi hata noktalarının olmamasıdır.

Dapp çeşitleri

Adı yeni yeni duyulmaya başlayan dapp’ın, destekleyicileri tarafından ‘her şeyin’ merkezsiz olması düşüncesiyle kendilerini tatmin edebilirler. Fakat kullanıcıların bu sisteme kuracağı uygulamalara bir takım kısıtlamalar gelebilir.

Dappler temel olarak 3’e ayrılırlar:

  1. Para barındıran uygulamalar
  2. Parayı yöneten uygulamalar
  3. Oylama sistemini barındıran uygulamalar

Birinci uygulama türü, para ile blockchain harici tüm bilgiyi birleştirir.

Bunu açıklamak gerekirse; diyelim ki bir tarlanız var ve sigorta uygulamasıyla tarlanızı sigortalattınız. Bu uygulama sizin kontrol edemeyeceğiniz hava durumu bilgilerine göre hareket eder yani uygulama hava durumunu kontrol eder ve bu sene hasatınızın verimli olup olmayacağını anlayabilir. Ancak yukarıda açıkladığımız gibi hava durumunun kontrolü sizin elinizde olan bir durum değildir yani harici bir bilgidir.

Bu tarz uygulamaların işlem yapabilmesi için örneğin hava durumunu tahmin edecek donanımlara ihtiyacı vardır. Belirtmekte fayda var ki; bazı geliştirici kişiler bu tarz bir uygulamanın gerçekten merkezsiz çalışıp çalışmayacağına emin olamıyor. 

İkinci uygulama türüne gelirsek; iki kullanıcı arasında anlaşma yaparak, veri dağıtımını kolaylaştırmak için ağ üzerindeki düğümleri kullanarak Ether takası yapabilirler.

Bitcoin, hiç bir otoriteye ve merkeze sahip olmadan dimdik durabiliyorken şirketler veya oluşumlar da kendi başına ayakta durabilirler mi?

Hedef edilen nokta, lidersiz bir şirket kurup başta üyelerin nasıl oy kullanacağını ve fonun nerelere harcanacağını bir programın yönetmesini sağlamak ve işleri tamamen akışına bırakmak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here