Dash coin ilk kez Ocak 2014 tarihinde adı Darkcoin olarak, Evan Duffield tarafından piyasaya sunuldu. Mart 2015 tarihinde ise adı Dash olarak değiştirildi. Piyasaya sunulduktan sadece 2 gün sonra 1.9 milyon kadar coin üretilmiştir. En belirgin özelliklerinden bir tanesi Bitcoin ile aynı tabanı kullanmasıdır. Bunun yanı sıra gizliliğe oldukça önem veren bir coindir. Nakit alışverişlerinde ödeme yaptığınız zaman sisteme adınız, adresiniz veya başka bir bilginiz anonim olarak düşüyor. Yani bütün işlemler büyük bir gizlilik içerisinde yürütülüyor.
Dash’ın temel amacı yukarıda aktardığımız gibi gizliliği üst seviyelere taşımaktadır. Bitcoin ile aynı tabanlı olduğunu söylemiştik, Bitcoin de bir işlem gerçekleştirdiğiniz zaman Blockchain’e aynı şekilde bilgileriniz yansır. Dash ise, bu durumu kendisine baz alarak gizlilik esaslı bir kripto para birimi olarak meydana çıkmıştır. Bu sayede bir çok kullanıcıya sahip olmuştur. Bu kadar kullanıcıya sahip olmasının sebebi ise yaptığınız işlemlerin izinin sürülemez olmasıdır.
Dash’in market değeri şu an da 2 milyar dolardan fazladır. Örneğin; bu makaleyi yayınladığımız tarihten, 24 saat öncesine kadar 188 milyon dolar işlem görmüştür. Piyasada 8.2 milyon kadar Dash dolaşmaktadır, toplam ulaşabileceği miktar ise 18.9 milyon‘dur.
Dash Özellikleri, Ne İşe Yarar?
Dash’ın belirgin özelliklerine bu başlık altında değineceğiz;
Dash coin’de işlem gerçekleştirme hızı ortalama olarak sadece 4 saniye kadardır. Bu kadar hızlı işlem gerçekleştirmesini sağlayan, InstantX adını verdikleri gelişmiş bir teknolojiyi kullanıyor olmalarıdır. Yalnız bu sistem de yapılan işlemlerin geri alınması veya iptal edilmesi mümkün değildir.
Güvenlik konusunda da oldukça başarılı bir kripto paradır. Yapılan işlemler ve ödemelerde ekstradan güvenlik önlemleri kullanırlar. Bu yüzden diğer kripto para birimlerine göre oldukça güvenlidir.
Gerçekleştirilecek işlemler için sadece bir kaç kuruş kadar işlem ücreti talep eder. Bunun yanında aynı işlem ücretiyle dünyanın diğer ucundaki bir kişiye saniyeler içinde para yollayabilirsiniz.
Kısaca Dash’ın özelliklerini sıralamak gerekirse;
- Güvenlik
- Düşük Ücretler
- Global
- Hızlı
Dash Madenciliği – Mining İşlemleri
Dash madenciliği yapmak mümkündür. Bunun için birkaç tane yol vardır. Genelde tercih edilen yöntem Dash kazmak için yapılmış özel donanımlar kullanmaktır. Bu makinelere ASIC Miner Hardware adı verilir. Eğer bu tarz donanımlarla Dash madenciliği yapmak istiyorsanız öncelikle aşağıdaki makinelerden bir tanesine sahip olmanız gerekiyor.
- ASIC Pinidea X11 Miner DR-1
- ASIC Pinidea X11 USB DU-1
- ASIC iBeLink DM384M X11
- ASIC X11 Baikal Mini Miner
- ASIC Baikal A900 X11
Bunun haricinde bilgisayarınızın işlemcisini veya ekran kartını kullanarak da mandencilik yapma imkanınız bulunuyor.
Dash Hangi Borsadan Nasıl Alınır?
Bildiğiniz üzere piyasa da oldukça fazla sayıda borsa mevcut. Bunun yanında Türk borsalarına ulaşmak da mümkün durumda.
Dash coin’in adı oldukça biliniyor. Birçok borsa da kendi bünyesine Dash’ı dahil etmiş durumdadır. Yabancı borsalarda rahatlıkla bulunabilir. Bazı yerli borsalar da Dash’i desteklemektedir.
Dash satın alabileceğiniz yabancı borsalar;
- Binance
- OKEx
- ZB.COM
- Huobi
- YoBit
- xBTCe
- WEX
Dash satın alabileceğiniz Türk borsaları;
- koinmarketi
- koineks