Doge coin sembolünü 2013 senesinde internet fenomeni olan bir köpekten almış kripto para birimidir. 6 Aralık 2013 tarihinde piyasaya sürülmüştür ve tanıtılırken şaka birimi olarak tanıtılmıştır. Çok hızlı bir destek alıp bir ay içerisinde 60 milyon dolar sermayeye ulaşmıştır.
Diğer kripto paralara oranla Doge’da daha hızlı kripto üretimi vardır. 2015’in ilk yarısından itibaren 100 milyar Dogecoin’e ulaşılmıştır. 2015’den sonra her yıl 5 milyar 256 milyon coin piyasaya sokulmaktadır. 30 Haziran 2015’de madenciliği yapılan Doge miktarı 100 milyar adettir.
Dogecoin, Amerikalı yazılımcı olan Billy Markus tarafından yaratılmıştır. Markus oluşturacağı coinin diğer coinlerin tarihine göre çok daha net olmasını istiyordu. Bu dönemde Adobe Systems’de pazarlama bölümünde çalışan Jackson Palmer, Twitter’da bir öğrenci tarafından bu fikri hayata geçirmesine teşvik etti. Markus Dogecoin temelini, Luckycoin’i baz alarak oluşturdu. Dogecoin ilk üretildiğinde 100 milyar Dogecoin’e ulaşabileceği şeklinde üretildi, ancak daha sonra sistem sonsuz Dogecoin üretimine geçti.
Günümüzde Dogecoin piyasa değeri 421 milyon dolardır. Günlük ortalama işlem hacmi yaklaşık 10 milyon dolardır. Piyasada ki Doge sayısı da 115 milyardan daha fazladır.
Dogecoin (DOGE) Özellikleri, Ne İşe Yarar?
19 Aralık 2013 tarihinde Dogecoin’in değeri 72 saatte 300 kat kadar artış gösterdi. Bu yükseliş, Çin’in ambargosundan sonra Bitcoin ve birçok coinin düşüşü sırasında gerçekleşti. Bu zamandan 3 gün sonra Dogecoin sert bir düşüş ile %80 değer kaybetti. Bunun sebebiyse geniş maden havuzlarının, düşük hızlı bilgisayarların madenciliğini engellemesiydi.
24 Aralık 2013 tarihinde Reserve Bank of India, kullancıları Dogecoin ve diğer kripto paralar için uyarıda bulundu. Ertesi gün 25 Aralık 2015 tarihinde Dogecoin’de ilk hırsızlık olayı yaşandı ve cüzdanlardan milyonlarca coin çalındı. Ardından coinleri çalınan kişiler için Dogecoin topluluğu ‘SaveDogemas‘ adında bir hareket başlattı. Yaklaşık bir ay içerisinde çalınan miktar kadar Dogecoin toplandı ve zararı olanlara verildi.
Dogecoin (DOGE) Madenciliği – Mining İşlemleri
Bilindiği gibi her kripto para biriminin madenciliğini yapmak mümkün değildir. Eğer madencilik yapmaya karar verdiyseniz, madencilik yapmak istediğiniz coini seçmeniz gerekecektir. Bu başlık altında sizlere DOGE için madencilikten bahsedeceğiz.
Dogecoin madenciliğe destek veren coinlerden bir tanesidir. Dogecoin’de blok süresi 1 dakika kadardır. Örneğin; bu süre Litecoin’de 2.5 dakika kadardır. Dogecoin madenciliğine başlamak isterseniz, öncelikle donanımınızı seçmeniz gerekir, bunun haricinde harcayacağınız masrafları da iyi hesaplamanız ve kârınızı ortalama olarak görmeniz gerekir. Dogecoin madenciliğine başlamak için önünüzde iki yol vardır. İlki bireysel madenciliktir, diğeri ise maden havuzları burada karar size kalmıştır.
Dogecoin (DOGE) Hangi Borsadan Nasıl Alınır?
Bilindiği gibi bir çok kripto borsası bulunmaktadır. Bu borsaların arasında yerli borsalar da vardır. Her borsa bütün kripto para birimlerini desteklemeyebilir. Bunun için yatırım yapacağınız coini bulduktan sonra hangi borsa(lar) da yer aldığını bulmanız gerekmektedir. Dogecoin destekleyen borsalar için aşağıdaki listeye bakabilirsiniz.
Dogecoin destekleyen yabancı borsalar;
- fex
- Bittrex
- HitBTC
- Poloniex
- Bit-Z
- Fatbtc
- YoBit
Dogecoin işlemlerini yerli borsada yapmak isterseniz;
- sistemkoin
- koineks
borsalarına göz atabilirisiniz.