EOS coin merkezi olmayan coinler arasında kendisini en güçlü alt yapıya sahip olan kripto para olarak tanıtıyor. EOS coin merkezi olmayan uygulamaların (DAPPS) gelişmesine imkan sağlayan, Blockchain tabanlı bir sistemdir.
EOS’un ilk kez 26 Haziran 2017 tarihinde ICO‘su başlatılmıştır. Kurucusu BitShares’in de kurucusu olan Dan Larrimer’dir. Asıl rakibi Ethereum’dur, örneğin Ethereum, kullanıcılarından işlem ücreti talep ederken, EOS’da işlem ücreti yoktur.
Fiyatı, 31 Mart 2018 tarihinde 6 dolar civarındaydı, ayrıca en fazla 1 milyar adede ulaşabilir ve şu an piyasada ki EOS miktarı 900 milyon civarlarındadır, market hacmi ise 6 milyar 600 milyon dolardan daha fazladır, şu an ki fiyatı da 7,40 dolardır.
EOS özellikleri Nedir? Ne işe yarar?
EOS blockchain’in kritik yerlerine odaklanır ve buralarda ki hız ve esneklik sorunlarına çözüm bulmayı amaçlar. Blockchain her geçen gün daha da büyüyüp kalabalıklaştığı için ağ sisteminin sınırlarından dolayı problemler meydana geliyor. Bu problemler, ağın yavaşlamasını, istenmeyen işlemlerin gerçekleştirilmesi vs. olarak görülüyor. EOS ise daha esneklik ve kullanabilirlik sağlayarak bu sorunların önüne geçmeye uğraşıyor.
En büyük özelliklerinden bir tanesi de kullanıcıların işlem ücreti ödememesidir. EOS platformu kendi müşterilerinin sorunlarını çözmek için ve işlemlerini gerçekleştirmek için herhangi bir ücret talep etmez. Kullanıcılar’da bu sayede EOS’u benimseyecektir.
EOS’un temel özelliklerini sıralamak gerekirse;
- Ücretsiz kullanım
- Milyonlarca Kullanıcıyı Destek
- Düşük gecikme süresi
- Kolay Yükseltmeler ve Hata Düzeltme
- Sıralı Performans
- Paralel Performans
şeklinde sıralamak mümkündür.
EOS Madenciliği – Mining İşlemleri
Bildiğiniz üzere bazı kripto paralar madenciliğe imkan tanırken bazıları tanımaz. Bu başlık altında sizlere “EOS madenciliği yapılabiliyor mu, madenciliğini yapmak zor mu?” sorularına cevap vereceğiz.
Evet, EOS kazmak mümkün bir durum, fakat direkt olarak EOS kazmanız mümkün değil öncelikle, madencinizi belirlediğiniz herhangi bir Ethereum havuzuna girmeniz gerekiyor daha sonra kazdığınız Ethereumları eos.io/ adresinden token takas arayüzünü kullanarak EOS’a çevirebilirsiniz. Bu sayede direkt olarak olmasa da dolaylı yoldan EOS madenciliği yapmak mümkün olacaktır.
EOS Hangi Borsadan Nasıl Alınır?
Eğer EOS kazmak yerine, direkt olarak EOS satın almak istiyorsanız bazı Türk ve yabancı borsalardan EOS’a sahip olabilirsiniz. Bildiğiniz üzere birçok borsa mevcuttur ve bunlarla beraber Türk borsaları da gün geçtikçe çoğalmaktadır.
EOS satın almak için aşağıda ki yabancı borsaları kullanabilirsiniz;
- Binance
- OKEx
- Huobi
- Bitfinex
- Upbit
Eğer yabancı borsalar yerine Türk borsalarını tercih edecek olursanız, ne yazık ki hiç bir Türk borsasında EOS’u bulamazsınız, illa ki yabancı borsalara göz atmanız gerekecektir.