“Ethereum nedir?” Araştırmasında anlattığımız gibi, Ethereum hem bir tür merkezi olmayan internet hem de merkezi olmayan bir uygulama mağazası olarak işlev görmeyi ve aynı zamanda yeni bir uygulama türünü (“dapp”) desteklemeyi amaçlamaktadır.
Ancak hiç bir şahsın Eterheuma sahip olmamasına rağmen, bu işlevselliğe destek çıkan sistem bedava değildir. Bunun yerine, ağın bir uygulama veya program çalıştırmak için ihtiyaç duyulan hesaplama kaynaklarını ödemek için kullanılabilecek eşi olmayan bir kod parçası olan ‘ether’ olması gerekir.
Bitcoin gibi, ether de dijital taşıyıcıdır (fiziksel formda verilen bağ gibi bir güvenceye benzer). Sadece nakit gibi, bir işlemi yapmak veya onaylamak için üçüncü bir şahısa gerek duymaz.
Ancak, dijital para birimi veya ödeme olarak işlem görmek yerine, ether ağdaki merkezi olmayan uygulamalar için “yakıt” sağlamayı amaçlamaktadır.
Bu karmaşık olarak görülsede, belirteçlerin kullanıcı deneyimini nasıl kuvvetlendireceğine dair daha somut bir örnek düşünebilirsiniz.
Merkezi olmayan bir çevrimiçi not defterine dönelim. Bir notu yollamak, silmek veya düzenlemek için, ağın değişikliği işlemesini sağlamalı ve ether’de bunun için bir işlem ücreti ödemeniz gerekir.
Bu yüzden Ether’e bazen “dijital petrol” de denilir. Ethereum’daki işlem fiyatlandırmaları, yapılacak işin ne kadar yakıt harcayacağına göre hesaplanır.
Ekonomik bir sistem olarak, etherin ekonomisi için kurallar biraz açık uçludur. Bitcoin 21 milyon bitcoins sert bir kapağa sahip olsa da, eterin benzer bir sınırı yoktur.
Bir ekonomi sistemi olarak Ether’in ekonomisinin kuralları biraz açık uçludur. Örneğin Bitcoin’in 21 milyonluk bir sınırı varken, Ether’de böyle bir limit bulunmamaktadır.
Mevcut Etherlerden 60 milyonu 2014 yılında oluşturulan kitle fonu kampanyasında kullanıcılar tarafından satın alınmıştır.
Bu miktarın 12 milyon kadarı bu sistem üzerinde ar-gecilerden oluşan Ethereum Vakfı‘na gitmiştir. Her 12 saniyede, ağdaki işlemleri onaylayan minerlara 5 ether (ETH) verilir.
Bir sene içerisinde maksimum on iki milyon ether kazılabilmektedir. Bir madencinin bir bloğu veya bir işlem demetini bulduğunda her on iki saniyede bir beş ether oluşturulur.
Bu durumdan dolayı toplam da kaç ether olduğu bilinemiyor ve artık etherlerin bu sırrı daha da gizli olacak çünkü ether yeni bir algoritma sistemine geçiş yapıyor.
Bu değişimden sonra muhtemelen ether kurallarında da değişiklik olacak ve madencilerin işi daha zor bir hale gelecek.