Ethereumu anlamanız için öncelikle interneti anlamanıza yardımcı olalım.
Bugün kişisel verilerimiz, şifrelerimiz ve finansal bilgilerimiz büyük bir kısmı bulutlarda ve Amazon, Facebook veya Google gibi şirketlerin sunucularında saklanır.Bu sizler için yazdığımız CoinKazanma makalesi bile, bu verilerin çağrılmasından sorumlu olan bir şirket tarafından kontrol edilen bir sunucuda depolanır.
Bu kurulumun bir takım kolaylıkları vardır, çünkü bu şirketler bu verileri depolamaya ve güvenceye almaya yardımcı olmak için uzman kişilerden oluşmuş ekipler kullanır ve barındırma ve çalışma süresiyle birlikte gelen maliyetleri çıkartır.
Fakat bu sistem kolaylıkla birlikte yanında güvenlik açığını da getirir.Öğrendiğimiz gibi, bir hacker ya da hükümet, sizin bilginiz olmadan dosyalarınıza erişebilir ve üçüncü taraf hizmetlerini etkileyerek ya da onlara saldırarak önemli bilgileri çalabilir, kaçırabilir ya da değiştirebilir.
Brian Behlendorf, Apache Web Sunucusu yaratıcısı, bu merkezi tasarımı internetin “orijinal sin” (“doğuştan gelen günah”) adını verecek kadar ileri gitti. Behlendorf gibi bazıları İnternet’in her zaman ademi merkeziyetçi olduğu ve bu amaca ulaşmak için blok zincirleme teknolojisi de dahil olmak üzere yeni araçlar kullanarak bölünmüş bir hareketin ortaya çıktığını savunuyorlar.
Ethereum da bu harekete katılacak yeni oluşan teknolojilerden biridir.
Bitcoin, PayPal’ı ve çevrimiçi bankacılığı bozmayı hedeflerken; Ethereum, üçüncül şahısların internet verilerini değiştiren, veri toplayan ve depolayan, ipoteklerini transfer eden ve karmaşık finansal araçların kaydını tutabilen bir blockchain kullanmaktır.
Dünya’nın Bilgisayarı
Kısacası Ethereum ‘Dünya Bilgisayarı‘ olmak ister. Etherum ile sunucular ve bulutlar, dünyanın her yerinden gelen gönüllüler tarafından çalıştırılan binlerce “düğüm” ile değiştirilir (bu sayede “dünya bilgisayarı” oluşturulur).
Asıl vizyon Ethereum’u, dünyanın herhangi bir yerindeki insanlara eşit işlevselliği sunabilmesi ve bu altyapının üstünde hizmet verebilmek için rekabet etmelerini sağlamasıdır.
Herhangi bir uygulama mağazasında gezinirken, örneğin; bankacılıktan mesajlaşma uygulamalarına kadar her şeyi temsil eden canlı ve çeşitli renkli kareler göreceksiniz.Bu uygulamalar, kredi kartı bilgilerinizi, satın alma geçmişinizi ve diğer şahsi verilerinizi (genelde üçüncü taraflarca kontrol edilen sunucularda) tutmak için şirkete (veya başka bir üçüncü taraf hizmetine) güvenmektedir.
Apple ve Google, indirebildiğiniz bazı uygulamaları korumak ve yöneticiliğini (veya bazı durumlarda sansürlemeyi) görevlerini sürdürdüğü için, uygulama seçiminiz tabi ki üçüncü taraflarca yönetilmektedir.
Evernote veya Google Dokümanlar gibi çevrimiçi bir doküman hizmetinin örneğini alın.
Ethereum, eğer plana göre giderse, bu tarz hizmetlerdeki bilgilerin kontrolünü sahibine ve yazarının yaratıcılığına iade eder.
Buradaki düşünce, bir varlığın artık notlarınız üzerinde kontrol sahibi olmayacağı ve hiç kimsenin uygulamayı kendiliğinden yasaklayamayacağı, geçici olarak tüm not defterlerinizi alabileceğidir. Bu durumda sadece kullanıcı değişiklik yapabilir, diğer varlık değişiklik yapamaz.
Teoride, insanların geçmişte sahip oldukları kontrolü, dijital çağda kullandığımız kolay erişilebilen verilerle birleştirir. Düzenlemeleri kaydettiğinizde, not eklediğinizde veya sildiğinizde, ağdaki her düğüm değişikliği yapabilir.
Bu fikrin şüphecilikle karşılandığını belirtmek gerekir.
Her ne kadar mümkün görünse de, hangi blockchain uygulamalarının aslında yararlı, güvenli veya derecelendirilebilir olduğunu ve bugün kullandığımız uygulamalar olarak kullanmak için uygun olacaklarını belirleyemeyiz.