Hash Nedir?

0
1082

Blockchain’i güvenilir yapan şey, aynı bitcoini farklı iki yerde kullanmaya izin vermemesi ve bütün işlemdlerin kayıt altında yapılmasıdır. Blockchain’i bu kadar güvenilir kılan ise ‘hashing‘ işlemidir.

Hashing’in yaptığı işleme şöyle diyebiliriz: Uzunluğu ne olursa olsun bir veriyi kendi içerisinde yaptığı matematiksel işlemler ile şifreli bir veri haline dönüştürme işlemi.

Hashing ile veri güvenliği sağlamak

Hashing ile verilerin güvenliğini arttırmak mümkündür. Hash’e bakarak şifrelenmiş veriyi çözmeye çalışan bir kişi, verinin uzunluğunu bile anlayamayacaktır. Bir hash fonksiyonunun güvenilir olması için bir kaç özelliği sağlaması gerekir. Bunlar;

Farklı verilerin aynı hash değerini elde etmemesi gerekir: Bu özelliğe en önemlisi diyebiliriz. Çünkü farklı iki veri aynı hash değerine sahip olursa sistemi takip etmek imkansız olur. Yani her veri eşsiz bir şekilde şifrelenmelidir.

Aynı veri her zaman için aynı şekilde şifrelenmelidir: Bu da aynı önceki özellik gibi oldukça gereklidir.

Sistem oldukça hızlı çalışmalıdır: Girilen bir veriye çok seri bir şekilde hash değeri oluşturulmalıdır. Bu özellik sistemin kararlı ve verimli çalışmasını sağlar.

hashing nedir

Hash değerinin kesinlikle çözülemez olması gerekir: Eğer şifrelenmiş bir veri çözülebilirse, sistemde ki güvenirlikten söz etmek mümkün olamaz.

Verinin en ufak bir yerinde bir değişiklik olursa hash değeri baştan aşağı değişmelidir: Güvenlik için bu özellikte oldukça önemlidir. Verinin orjinalinde yapılan ufak bir değişiklik olduğunda hash karşılığında da ufak değişiklik olursa verinin ne olduğunu çözmek çok kolay bir hâl alır. Buna göre hash algoritması sağlam ve komplike olmalıdır, bu sayede verinin kendisinde bir değişilik olduğu zaman hash değeri komple değişecektir.

Önemli bir dosya indirdiğiniz zaman bunu hash algoritması ile şifreleyebilirsiniz. Bu girdilerin hash değerini hesaplayıp, girdileri aldığınız taraf ile karşılaştırabilirsiniz. Eğer hash değerleri uyuşursa, dosya size gelmeden öncec düzenlenmemiş demektir.

Blockchain ile hashing

 

Blockchain teknolojisinin en önemli yapı taşlarından bir tanesi hash sistemidir. Blockchain’in her bir halkası bir veri barındırır ve bunlar her şeyi temsil eder. Buraya kadar yapılan her işlem sonradan eklenen yeni bilgiler ile birleştirilir. Yani her bir zincir önceden bulunan verilere dayanır ve yeni bir biçim alırlar.

Yukarıda anlattığımız gibi girilen veri üzerinde küçük bir değişim olsa bile hash değerinde çok büyük farklılıklar olur. Bu da Blockchain’in güvenilir olduğunun kanıtıdır. Eskiden bir veride değişiklik yaptığımız zaman tüm hash değerini değiştirmemiz gerekecekti ve bu yüzden hatalı ve eskimiş bir hal alacaklardı. Blockchain’in bu yapısı gözler önüne gelince böyle bir şeyin imkanının olmadığı görülüyor.

Genesis (blockchain’in ilk zinciri) bloğunu düşünürsek benzersiz bir hash değeri olacaktır. Bu zincirinin hash değeri ve bunun üzerine eklenen yeni işlemler ile bir sonraki halkanın hash değeri bambaşka olur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here