Kripto Paranızı Korumanın 16 Yöntemi!

0
992

Son zamanlarda milyonlarca insan kripto para piyasasına giriş yaptı. Mesela en büyük kuruluşlardan bir tanesi olan Coinbase platformu 4 ay içerisinde 2 milyon müşteri kazandı. Yine 4 ay sürede Blockchain.com cüzdan yazılımsal cüzdan sitesi 1.8 milyon yeni kullanıcıya hizmet verdi.

Sektöre yeni giriş yapan kişilerin büyük bir kısmı acemidir. Dolayısıyla kripto para risklerinden haberdar değiller. Bu durumda en çok hackerların işine geliyor.

Çok ilginç bir şekilde, en çok karşılaşılan dolandırıcılık türlerinden bir tanesi telefon yoluyla yapılanlar. Kripto para dünyasına yeni girmiş kişiler forumlarda veya destek birimlerinde kendi e-maillerini ve telefonlarını paylaşabiliyorlar. Bu bilgiler kötü niyetli kişilerin eline ulaştığı zaman, telefon ile arama yapılıyor. Bu konuşma sırasında kişinin bilgilerine erişmeye çalışıyorlar ve eğer başarılı olurlarsa, hırsızlık işlemlerine başlıyorlar. Aldıkları bilgiler ile rahatlıkla elektronik cüzdanlarına ve kullandığı borsalara erişebilirler.

Tahmin ettiğiniz gibi dolandırıcılık işlemleri sadece telefon dolandırıcılığı ile bitmiyor. Hackerlar direkt olarak kişilerin bilgisayarına sızmayı da deniyorlar. Bazı hırsızlık yöntemleri; kimlik avcılığı, ponzi oyunları, kişisel dosyalar karşılığında istenen fidyeler şeklinde sıralamak mümkündür. Dediğimiz gibi bu sadece bazıları, en büyük mağdurlar kripto para cüzdanlarına erişilip parası çalınan kişiler oluyor. Tabi ki yaşanan bu olaydan sonra, daha tedbirli ve donanımlı davranıyorlar.

bitcoin sonu

Bunları yaşamadan paranızı ve bilgisayarınızı nasıl korumamız gerekiyor? Açıkçası, kesin bir koruma sağlayan hiç bir yöntem yoktur. Ancak gelişen teknolojiyle beraber, laptoplar, hard diskler, telefonlar bile bir cüzdan olarak kullanılabiliyor. Bu durumda eskiden kalma güvenlik önlemleri artık iş görmemektedir. Dilerseniz size güvenlik sistemlerinden bahsedelim:

Cüzdanınızı nasıl en iyi şekilde koruyabilirsiniz?

  • Yazılımsal cüzdanlarınızı korumanız için, bilgisayarınızı korumanız gerekir. Bu noktada, internette gezerken daha tedbirli olmanız gerekmektedir. Mesela, gördüğünüz her linke tıklamayın ve maillerinize gelen ekleri açmayın.
  • Kullanımı basit olan bir borsa platformu bulmuş olabilirsiniz, bu borsalara girmeden önce kullanıcılar tarafından önerilmesine ve güvenli olmasına dikkat edin. Eğer, piyasa da sözü geçen kişiler bir projeden uzak duruyorsa, o projede bir sorun olma ihtimali yüksektir ve böyle bir oluşumdan uzak durmanız faydalı olacaktır. Bunun haricinde, Bitcoin’lerinizi borsadan çekerken, gecikmeler yaşanıyorsa o borsa da sorunlar olabilir.
  • Kişisel dosyalarınızı mutlaka yedekleyin. Çünkü bilgisayarınız arızalandığında, ya da format attığınızda içerisindeki bilgiler silinebilir, böyle bir durumda yazılımsal cüzdanınıza erişemezsiniz. Hatta arızalanmasına gerek bile yok, bilgisayarınız veya telefonunuzun çalınma ihtimali de vardır. Böyle bir durumda almış olduğunuz yedek yararınıza olacaktır.
  • Cüzdanınızı veya cüzdanlarınızı barındıran cihazları şifrelemeniz sağlıklı olacaktır. Çünkü olası bir hırsızlık durumunda, saldırıda bulunan kişinin cüzdanınıza erişme ihtimali düşecektir.

dijital cüzdan

  • Cihazlarınıza şifre koyarak güvenliğinizi arttırabilirsiniz, ancak bilgisayarınızda bulunan bir virüs bundan etkilenmeyecektir. En basitinden bilgisayarınızda bulunan keylogger gibi bir virüs, klavyeden gireceğiniz her şeyi kaydedecektir. Böyle bir durumda alınacak önlem ise anti-virus programları olacaktır. Anti-virus programınızı seçerken, sürekli güncelleme alan programlara yönelmeniz faydalı olacaktır. Ayrıca, piyasa da bir sürü ücretsiz alternatif bulunmaktadır.
  • Biraz garip gelebilir ama, kaydolacağınız bir borsaya ve bu tarz işlemlere, özel bir mail hesabı açmanız faydalı olacaktır. Günlük hayatınızda kullandığınız mail adreslerini bu işler için kullanmak güvenli bir yol olmayabilir. 
  • Uzun ve karmaşık şifreler koymayı tercih edin. Bu şifreyi hafızanızda tutmasanız bile, bir kağıda not alabilirsiniz. Bu kağıdı güvenli bir yerde sakladığınız sürece bir sorun olmayacaktır. Kağıdın çalınması durumunda ise, çok yüksek ihtimalle çalan kişi ne için olduğunu anlamayacaktır.
  • Sosyal medyada veya forumlarda hangi cüzdanı veya borsayı kullandığınızı belli etmeyin. Aynı zamanda, yatırım yaptığınız miktarı da böyle ortamlarda paylaşmayın. Zira bu sizi direkt olarak hedef haline getirebilir.
  • Telefon servis sağlayıcılarının sundukları güvenlik sistemlerini öğrenin. Daha sonra sunulan ne kadar imkan varsa (pin kodu, gizli güvenlik, uzun şifreler vs.) kullanın. Ayrıca, eğer imkanı varsa numaranızın başka sim kartına taşınmasını seçeneğini iptal edin.

2 Aşamalı güvenlik doğrulama sistemini kullanın!

Google Authenticator

  • Mobil kullanıcılar Google Authenticator adlı iki aşamalı onaylama sistemini kullanmaları çok önemlidir. Bunun haricinde kullandıkları borsalarda tanınmış bir IP listesi oluşturması önemlidir. VPN kullanmak da önemli bir derece güvenlik sağlayabilir.
  • Google Authenticator 2 aşamalı doğrulama sistemlerinden sadece bir tanesidir. Bu tarz doğrulama sistemlerini sadece girişte değil, para çekme ve hesap değişimleri gibi işlemlerde de kullanın. Yalnız bazı borsalar, bu sisteme sadece girişte kullanmanıza imkan verir.
  • İnternette ki tüm borsalar ve cüzdanlar en son güvenlik önlemlerini aldığını belirtiyor. Bu bir noktaya kadar doğru olabilir ancak her borsaya güvenmemek gerekir, sonuçta çıkarları için hizmet veren kuruluşlardır. Günümüzde bankaların bile soyulabileceğini düşünürsek, hiç bir borsanın kesin bir şekilde güvende olduğu söylenemez.
  • Yatırımınızı farklı cüzdanlara ve borsalara paylaştırarak ‘riski‘ bölebilirsiniz. Böylece, kimsenin aynı anda sizin bütün varlığınızı çalması mümkün olmayacaktır. Bununla beraber, kaydolduğunuz borsalara ayrı mail adresleri ve şifreler kullanırsanız ekstra bir güvenlik önlemi olacaktır.
  • Donanımsal cüzdanlar kullanmanız çok sağlıklı bir adım olacaktır. Çünkü, kimsenin uzaktan sizin cüzdanınıza erişmesi mümkün olmayacaktır.
  • Alım satım işlemleri için merkezi olmayan borsaları tercih edin. Aldığınız kripto paralar her ne kadar merkezsiz olsa bile, muhakkak borsalarınızın bir merkezi olacaktır. Merkezsiz borsalarda paranız size özel bir cüzdanda saklanacaktır ve bu cüzdana sizden başka kimse erişemeyecektir.
  • Bu güvenlik önlemlerini çevrenizdeki kişilere de anlatın. Ne kadar güvenli bir topluluk oluşturulursa, siber suçluluların işi o kadar zor olacaktır. Bu da daha güvenli bir ortam sağlayacaktır.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here