Özbekistan’dan Blockchain ve Kripto Para Girişimi!

0
810

Özbek cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev, 2 Eylül Pazar günü resmi hükümet web sitesinde yayınlanan bir belgeye göre, “Dijital Güven” olarak adlandırılan devlet bloğu geliştirme kalkınma fonu kurulmasını emretti.

Fonun amacı blockchaini sağlık, eğitim ve kültür alanları dahil olmak üzere çeşitli hükümet projelerine entegre etmektir. Örgüt, Özbek dijital ekonomisine uluslararası yatırımdan da sorumlu olacak. Bu oluşum, Özbek dijital ekonomisinde uluslararası yatırımdan da sorumlu olacak. Dijital Güven, uluslararası kredilere ve hibelere ek olarak Ulusal Proje Yönetimi Ajansı tarafından finanse edilecektir.

Özbekistan’daki blok zincir ve kripto endüstrilerini desteklemek için son zamanlarda yapılan bir hamlede Mirziyoyev, yakın gelecekte halka açık alanların farklı kamusal alanlara entegre edilmesini öngören yasama girişimlerini onayladı.

özbekistan blockchain girşimi

Temmuz ayında Mirziyoyev “Özbekistan Cumhuriyeti’nde dijital ekonomi gelişimi için önlemler” kararnamesini imzaladı. Belge, kamu yönetiminin belirli yönlerine entegre edilmek üzere blockchain için hükümler getirmektedir.

Kararnameye göre, blockchain entegrasyon programı 2020 senesinde sunulmalıdır. Aynı zamanda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Geliştirme Bakanlığı, uluslararası takas tesisleri ile borç verme ve ticaret finansmanı için bir blok zinciri entegrasyon programı sunmalıdır.

Mirziyoyev, 2 Eylül’de yürürlüğe giren kripto ticaret yönetmeliği yasasını imzaladı.Yeni yasaya göre, yabancı uyruklular, yalnızca Özbekistan’da bir yan kuruluş kurmak suretiyle kripto ticareti yapabilirler. Kanun ayrıca bir kripto borsası kurmak için en az 710.000 dolarlık sermaye gereksinimini de  belirlemektedir.

Dahası, kripto tüccarları Özbek borsa düzenlemelerine dahil olmayacak ve ticaret gelirleri üzerinden vergi ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldıracaktır.

Yeni yasaya göre, kripto borsaları ayrıca kara para aklama konusunda yasalarına uymak zorundadır. Ayrıca, kripto işlemleri, müşterilerin kişisel verileri ve yazışmaları hakkında beş yıl boyunca bilgi bulundurmakla yükümlüdürler.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here