SegWit Nedir?

0
1295

SegWit, (Segregated Witness)’in tükçe karşılığına ‘ayrılmış tanık’ diyebiliriz. Bu fikir Bitcoin çekirdeği’nin geliştirici ekibi ile ortaya çıkmıştır.

SegWit, tüm kullanıcıların yazılımlarını güncellemeden ve sorunsuz bir şekilde çalışabilecek ileriye dönük bir blockchain yükseltmesidir. İlk kez  Bitcoin Çekirdeği’nin 0.13.1 versiyonunda ortaya çıkımıştır.

SegWit nasıl işler?

İşlem 3 temel ögeden oluşur. Gönderen,alıcı ve imzalar(tanıklar), bu üç öge işlem boyutunun çok büyük bir parçasını karşılar. Ayrıca herkesin düşündüğü gibi SegWit, tanık verilerini, ‘tanık bloklarına’ ayırmaz. Bunu yapmak yerine, SegWit 1 MB boyutlu tanıklık bloklarını, seri haline getirilmiş tanıklık verilerini tek bir birim ve çekirdek blok verisi 4 birim sayarak; tam tamına 4 milyon blok muhafaza edebilir hale gelir. Yani kısaca anlatmak gerekirse blok boyutları artmış olur.

SegWit, tanığın içindeki her byte’ı 1 MB olana kadar 0.25 byte olarak sayar bu sayede bloğun boyutu yaklaşık 4 MB’a ulaşabilir. Yanlış anlaşımasın bu işlemin yapılması verinin küçüldüğü anlamına gelmez. Burada yapılan işlem verinin 1 MB sınırını arttırmaya çalışmaktır. Fakat bu işlem sadece tanıklık verilerinde geçerlidir ve tanıklık verileri hariç diğer işlemler 1 MB’a kadar hala 1 byte olarak sayılmaktadır.

Diğer faydaları nelerdir?

Faydalarından en büyüğü anlattığımız gibi kapasite artışıdır ama bunun yanında başka faydaları da bulunmaktadır.

  • Çok imzalı işlemler için arttırılmış güvenlik
  • İmza hash operasyonlarının doğrusal ölçeklendirmesi
  • Komut dosyası sürümlendirme ve daha fazlası.

Bunlardan en önemlisi de işlem geçerlilik sorunlarını çözmesidir. Bu sorunların oluşma sebebi değiştirilmemesi gereken imzaların korunamamasıdır. İşlem kimliğini hesaplama sistemi, herkese imzayı değiştirme imkanı sunar.

SegWit ise bunun önüne şu şekilde geçiyor: İmzaları işlemin kimlik bilgisinden kaldırıyor ve böylece herhangi birinin imza verileriyle oynamasına izin vermiyor.

segwit nedir

Bu problemi ortadan kaldırmak, Lightning Newtork([LN]: Blockchain sistemiyle anında ödeme sistemi) tarzı ödeme şekillerine de destek çıkıyor. Bu tür uygulamalar tabi ki Bitcoin’de de kullanılabilir fakat bu riskli bir durum olabilir (yukarıda tanımladığımız işlem geçerlilik sorunları yüzünden). Bu problem yüzünden işlem sıkışmaları yaşanır.

Arttırılmış fazla imzalı sistemler ve daha büyük blok limiti gibi çözümler LN sistemlerinin önünü açar.

Madenciler, SegWit sisteminden hoşlanmazlar. Çünkü LN gibi bitcoin’den bağımsız ödeme şekillerinin işine yarayan bir sistem, madencilerin işine yaramaz. Bunun sebebi ise farklı ödeme kanallarındaki işlem ücretleri madencilere gitmez.

SegWit aktivasyonu

SegWit’i onaylamak için madencilerin %95 kadarının olumlu oy vermesi gerekir. Madenciler oylarını blokların içerisine yerleştirdikleri verilerle belli ederler. Gerekli oyun %95 olmasının sebebi ise “BIP 34” adında bir softfork aktivasyon metodunun bu koşulu şart koşmasıdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here