Stellar Lumens coin ilk kez 2014 yılında bir ekip tarafından yaratılmış bir kripto paradır. Ripple’ın kurucusu olan Jed McCaleb ile ortak olarak kurulan Stellar finansal kurumlar arası ödemelere imkan sağlayan, açık kaynaklı bir ağdır. Yönetim kurulunda ve danışma kurulunda Joi Ito, Keith Rabois, Matt Mullenweg, Greg Stein, Patrick Collison, Sam Altman gibi isimler yer almaktadır. Stellar’ın ekibinde Bitcoin borsasının kurucularından, oldukça değerli geliştiriciler bulunan güçlü bir ekibi vardır.,
Stellar protokolü kar amacı gütmeyen Stellar Vakfı tarafından destek görmektedir.
Stellar, Ripple gibi birkaç saniye de işlem gerçekleştirebilir ve Ripple‘a göre daha az işlem ücreti talep eder, bu yüzden de gün geçtikçe daha fazla takipçi ediniyor.
Stellar’ın maksimum ulaşacağı miktar 104 milyar civarındadır, şu an da ise piyasa da dolaşan yaklaşık 19 milyar kadar coin var ve bu miktar her sene %1 kadar artacaktır. Toplam market piyasası ise 4 milyar dolar kadardır. En büyük rakibi olan Ripple ise piyasa da dolaşan miktarı 40 milyar adettir. Bu durumda Ripple dan daha güçlü duruyor.
Stellar (XLM) Özellikleri, Ne İşe Yarar ?
Bu başlık altında sizlere Stellar’ın genel özelliklerini aktaracağız, diğer coinlerden farklı olan taraflarını sizlerle paylaşacağız.
Temel görevi aslında Stellar ağını korumaktır. Ağı korumak için çok düşük bir ücret olan 0.00001 coin işlem ücreti talep eder. Bu sayede ağ da gerçekleşmesi muhtemel olan sahte trafiklere ve işlemlerin önüne geçilir. Yani anlaşılabileceği gibi işlem ücretleri çok düşüktür ve Blockchain’de en düşük işlem ücretlerinden bir tanesidir.
Ayrıca ağ da ki her kullanıcının cüzdanın da 20 coin bulunması gerekir, bunun sebebi ise herkesin özgün bir hesabı olur ve ağın trafiğinin sürekli işlemesini sağlar. Bunun yanında, bazı aralıklarla bitcoin sahiplerine sahip olduğu miktara göre coin verir, bu da Stellar’ın kullanımına teşvik eder.
Stellar’ın en büyük artılarından bir tanesi de dünyanın her hangi bir yerinde işlem gerçekleştirmeniz 3-5 saniye arasında sürecektir. Oldukça hızlı olan bir kripto para birimidir.
Stellar ağı ve para birimi, Ripple’a çok benzmektedir. Diğer kripto paraların aksine daha merkezcil bir yapıya sahiptir, genellikle bankaları ve ödeme sistemlerini hedeflediği söylenebilir.
Kısaca temel özelliklerini sıralamak gerekirse;
- Ekonomikdir.
- Güvenilirdir.
- Hızlı transfer işlemlerine olanak sağlar.
- Saniyede binlerce işlemi destekler.
- Açık kaynak kodludur.
Stellar (XLM) Madenciliği – Mining İşlemleri
Dünyanın en büyük 7. coini olan Stellar’ın madenciliğini yapmak, tıpkı Ripple’da olduğu gibi mümkün değildir. Eğer Stellar’a sahip olmak isterseniz borsalardan satın alabilirsiniz. Ayrıca Stellar’ın piyasaya ne kadar sürüleceği hakkında bir bilgi yoktur.
Stellar (XLM) Hangi Borsadan Nasıl Alınır?
Stellar satın alabileceğiniz Türk ve Yabancı borsalar mevcuttur. Bazı borsalar Stellar’ı kendi bünyesine dahil etmiştir. Bu başlık altında sizlere XLM alabileceğiniz borsaları belirteceğiz.
Stellar alabileceğiniz yabancı borsalar;
- Binance
- BCEX
- CoinEgg
- BCEX
- Upbit
- Kraken
Stellar alabileceğiniz pek fazla Türk borsası mevcut değildir fakat aşağıda vereceğimiz borsalar işinizi görecektir;
- koineks
- koinmarketi
- sistemkoin
Ripple’ı anlattığımız makalemize göz atabilirsiniz: Ripple (XRP) Nedir? Nasıl Satın Alınır?