Bitcoin’in Geleneksel Para Birimlerinden Farkı Nedir?

0
883

Bu makalemizde sizlere Bitcoin‘in günlük hayatta kullandığımız geleneksel paralardan farkını aktaracağız. Daha önceden sizlere Bitcoin Nedir? adında bir makale paylaşmıştık. Bitcoin’i anlamak için ilk önce bu makalemizi okumanızı tavsiye ederiz. Bitcoin’in farklarına gelecek olursak sizlere şu şekilde sıralayabiliriz.

bitcoin'in geleneksel paradan farkı

1. Bitcoin merkezsiz bir platformdur. Sistemi denetleyen, yöneten, denetleyen veya bir aracı yoktur. Sadece birbirine bağlı bilgisayarlar ve gönüllü katılımcılar ile oluşur. Bitcoin ağında herşey açıktır. Tüm bilgisayarlar açık kaynak kodludur ve hepsi aynı programı çalıştırır, ağdaki herkes gerçekleşen tüm işlemleri görür hatta isterse kayıtları bile tutabilirler.

2. Kullandığımız paralar da(altın, gümüş vs. dahil) transfer işlemlerinde, güvenilir bir aracıya ihtiyaç duyulur. Fakat bitcoinde böyle bir aracıya gerek yoktur. Aracılık sistemleri maliyet gerektirir ve aynı zamanda güvenlik açıklarını doğurabilir.

3. Geleneksel paralarda banka hesaplarında tutulan para aslında bir borçtur. Yani; banka hesabı demek, bankanın müşterisine olan borcu demektir. Bitcoin ise bir borcu temsil etmez. Ayrıca hükümetler banka hesaplarına yaptırım uygulayabilirken bitcoinde böyle bir şey mümkün değildir. Hiç kimse bitcoin’in kullanılmasını engelleyemez.

4. Devletlerin alacağı mali kararlar (para talebi veya kısıtlaması gibi) ,bankadaki paraların değerini (enflasyon ve deflasyon) etkileyebilir. Bitcoin’de böyle bir şey yoktur, sisteme dışarıdan para talebi yapılmaz, bu yüzden enflasyon yaşanmaz. Sistemdeki para arzı, madencilere ödül olarak verilir.

bitcoin'in geleneksel paradan farkı

5. İşlemi gerçekleştiren kişiler anonimdir, sadece rumuzlar kullanılır. İşlemler gerçekleştirilirken, banka hesapları veya kişiler ile bir bağlantı yoktur. İşlemler, bitcoin adresleri arasında yapılır. Tüm bunlara rağmen kesin bir anonimlik vaat edilemez.

6. İşlemler hızlı ve şeffaftır. 2009’dan beri yapılmış tüm işlemlere isteyen herkes erişebilir. Örneğin, şu an bir işlem gerçekleştirdiğimizi düşünün, bu işlem neredeyse anında bitcoin ağına yerleşir. Kabul edilebilir bir süre içerisinde de onaylanacaktır.

7. Geleneksel paralarda işlem hafızası bulunmaz. Bitcoin’de ise tüm işlemler blok zincirine kaydedilir. Bitcoin kullanmak isteyen birisinin, bitcoin’i olup olmadığı, blok zinciri kontrol edilerek anlaşılır.

8. İşlemler geri alınamaz. Bir hükümet, kişi, bilgisayar programcısı hatta Bitcoin’i tasarlayan kişiler bile madenciler ve diğer kişiler tarafından onaylanmış, blok zincirine yazılmış, bir işlemi değiştiremez veya geri alamaz.

9. Bitcoin’de işlem gerçekleştirmek için izin gerekmez. İşlem yapmak için hiçbir kurumdan veya kişiden izine gerek yoktur, kimse yapılacak bir işleme engel olamaz.

10. Güvenilir bir sisteme sahiptir. Matematiksel olarak güvenilirliği ispatlanmıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here