Bitcoin Gold (BTG) Nedir? Nasıl Satın Alınır?

0
1277

İlk kez Jack Liao tarafından ortaya atılmış bir fikirdir ve bu fikrini 2017 senesinin Temmuz ayında hayata geçirmiştir. Bitcoin Gold aslında bir Bitcoin çatallanmasıdır. Amacı ise; Bitcoin’den daha iyi olmaktır. Buna ulaşabilmek için Bitcoin’den farklı olarak Proof-of-Work (madenciliğin ispatı) kısmında değişimler yapacaklar.

Proof-of-Work sistemini değiştirmek genelde çatallaşmayı gerektiriyor. Yeni protokolleri ise Zcash’in de kullandığı Equihash’dır. Bu protokolün temel amacı madencilikte kullanılan ASIC makinelerinin önüne geçmektir. Böyle kullanıcılar CPU ve GPU kullanarak madencilik yapabileceklerdir.

bitcoingold nedir

ASIC makinelerinin önüne geçmek oldukça önemlidir. Çünkü bu makineler Bitcoin madenciliğini sömürmüş durumdadır. ASIC makineleri diğer bilgisayarlardan ayıran en büyük özellik sadece bir işlemi yüksek verimlilik ile gerçekleştirebiliyor olmasıdır, normalde bilgisayarlar birçok işlemi yürütmeye çalışırlar. ASIC makinelerinin bu kadar verimli olması ise Bitcoin’in kullandığı SHA-256 protokolü yüzündendir. Bu sistemde Bitcoin kazmak oldukça basittir, hatta elinize kağıt, kalem alarak çok düşük hızda Bitcoin madenciliği yapabilirsiniz.

Bitcoin Gold (BTG) Özellikleri, Ne İşe Yarar?

BTG’nin en büyük avantajı madenciliğin daha “adil” olmasıdır. Yukarıda aktardığımız gibi ASIC makine kullananlar daha avantajlı durumdadır. SHA-256 protokolünde normal bir CPU saniye de 5-10 megahash kazarken, ASIC makineleri 5-10 terahash kazabilmektedir. Bunun anlamı ASIC makinelerinin 1 milyon kat daha güçlü olduğudur.

Bunun yanında Bitcoin Gold’un kullandığı Equihash protokolünde madencilik yapan ortalama bir CPU saniyede 10-30 hash kazabilirken, özel tasarlanmış makineler ise 1000-3000 hash kazabilir yani aralarındaki fark sadece 100 kattır. Yani madencilik işlemleri SHA-256 protokolüne göre çok daha adil olacak.

bitcoingold nedir

Genel olarak Bitcoin Gold’un özelliklerini sıralamak gerekirse;

  • Hong Kong merkezlidir.
  • Equihash protokolünü kullanır.
  • Açık kaynak kodludur ve oldukça şeffafdır.
  • Madencilik işlemlerinin daha adil olması.

Bitcoin Gold (BTG) Madenciliği – Mining İşlemleri 

Bazı coinlerde madencilik yapılabilirken, bazılarında yapılamaz. Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Bitcoin Gold‘un Bitcoin’den ayrılma sebeplerinden bir tanesi de madencilik problemleridir. Yukarıda belirttiğimiz gibi, Bitcoin’in kullandığı SHA-256 protokolünde ASIC makinelerini kullananlar sistemi sömüre biliyorlar.

Equihash protokolünde bu adaletsizliğin önüne geçilmek amaçlanmıştır. BTG’nin bu sistemi tercih etmesinin sebebi de budur. Eğer BTG madenciliği yapmak isterseniz, havuzlara katılabilirsiniz veya bireysel olarak madencilik yapabilirsiniz. Yalnız Equihash protokolünde NVIDIA ekran kartları daha iyi performans göstermektedir. Madenciliğe karar verdiğiniz zaman donanımınızı bu yönde seçmeniz yararınıza olacaktır.

Bitcoin Gold (BTG) Hangi Borsadan Nasıl Alınır?

Kripto para alım-satım işlemleri için bir çok borsa mevcuttur. Yabancı borsalarda istediğiniz her türlü kripto parayı bulma ihtimaliniz yüksektir. Bunun yanında Türk borsaları da mevcuttur, eğer yatırım yapmak istediğiniz coin mevcutsa Türk borsalarını da tercih edebilirsiniz.

BTG almaya veya satmaya karar verdiyseniz aşağıdaki yabancı borsalara göz atmanızı tavsiye ederiz;

  • Bitfinex
  • OKEx
  • HitBTC
  • Binance
  • C2CX
  • Huobi
  • Bitinka

Eğer ki Türk borsalarında işlem yapmak isterseniz bu borsalara da bakabilirsiniz;

  • sistemkoin
  • koineks

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here